“Solceller med Batterilagring: Maximera Din Förnybara Energi .” -SolarHjälpen
Introduktion:
Solceller med batterilagring har blivit allt mer populärt. I samband med att solenergi har blivit en av de mest hållbara och kostnadseffektiva sätten att producera el. För att ta det ytterligare ett steg mot oberoende och energieffektivitet, överväger allt fler människor att integrera batterilagringssystem med sina solcellsanläggningar. Men är det verkligen värt det?
I det här blogginlägget kommer vi att utforska för och nackdelarna med solceller med batterilagring och ge dig användbar information för att optimera din installation.
Solceller har länge varit kända för att omvandla solljus till elektricitet. Men vad händer när solen inte skiner? Det är här batterilagring kommer in i bilden. Genom att lagra överskottselen i batterier under soliga dagar kan du använda den när solen inte är tillgänglig, till exempel på natten eller under molniga dagar. Här är några av de största fördelarna med solceller med batterilagring:
Självförsörjning: Med batterilagring kan du bli mer oberoende av det konventionella elnätet och minska din elförbrukning från externa källor.
Ökad Energianvändning: Genom att lagra överskottsenergi kan du använda mer av den solenergi du genererar och minska dina elkostnader ytterligare.
Reservkraft: Batterilager kan fungera som en reservkraftkälla vid strömavbrott, vilket ökar din hemmasäkerhet.
Ökad besparing: Då batteriet bidrar med egenlagrad el som kan användas i hemmet kan det innebär ännu större besparing på dina elräkningar; särskilt om du använder dig av externa batteri tjänster.
“Solceller utan batterilagring, är som en bil under vintern utan vinterdäck .” - SolarHjälpen
När du överväger att införliva batterilagring med dina solceller, är batteriets storlek och växlare av avgörande betydelse. Vi rekommenderar därmed att du pratar med en solcellsmäklare för att kunna göra ett välgrundat och gynnsamt beslut.
Batteri Storlek: Storleken på batteriet påverkar hur mycket överskottsel du kan lagra. För att bestämma rätt storlek måste du analysera din elförbrukning och ditt solcellsproduktion. Ett större batteri kan lagra mer energi, men det kan vara onödigt om du inte genererar tillräckligt med överskottsel.
Standard storlek: Vanligtvis rekommenderas 1 kWh batteri per 1 kW i elproduktion från din solceller. Om dina solceller producerar 10 kW rekommenderas ett batteri på 10 kWh. För villor innebär det 5-15 kWh. Men det finns batterier upp mot 30 kWh som går att använda. Eventuellt kan du välja att investera i flera batteri och på så sätt "bygga ut" din batteri anläggning.
Undantag: I vissa fall kan du däremot strunta i punkten som beskrivits ovan. Förr var det nämligen inte värt att installera batterilagring då det tog för lång tid att tjäna tillbaka pengarna och var för dyrt. Men idag har vi externa tjänster såsom "Checkwatt" och "Heartbeat". Dessa tjänster hjälper till att öka din besparing och göra din anläggning ännu mer gynnsam. Det är därmed värt i vissa fall att välja ett större batteri eller bygga på sin batterianläggning för att öka besparingen.
Viktiga Faktorer och Växlare: Det är viktigt att veta att din växlare är avgörande för hur mycket din anläggning kan hantera. Desto större solcellsanläggning och batterilagring du har desto kraftigare växlare krävs det.
Växlare - Solcellsanläggning med Batteri: Anläggningar med batteri kräver en hybrid växlar. En hybrid växlare är lik en vanlig växlare som anslut till dina solceller och elnätet men har funktionen att drivas i olika konfigurationer. Det innebär att elen som produceras kan användas hemma, lagras i batterilagringen och överföras till elnätet.
Hybrid Växlare med ö-drift: Det finns även ö-drift variant när det kommer till hybridväxlare. Det innebär att du kan isolera dig helt och hållet från elnätet vid strömavbrott eller andra kriser och fortfarande förse ditt hem med ström
Placeringen av ditt batteri är en viktig faktor att beakta. Batteriet bör placeras i en säker, sval och torr miljö för att maximera dess livslängd och prestanda. En professionell solcellsmäklare kan tillsammans med sina leverantörer hjälpa dig att välja den bästa platsen för ditt batteri, baserat på din bostadsstruktur.
Saker att tänka på vid placering:
Säkerhet: Batteriet bör placeras i en säker plats, borta från barn och husdjur, samt skyddat mot eventuell skada.
Svalhet: Höga temperaturer kan påverka batteriets livslängd negativt, så en sval plats är viktig.
Torr plats: Fukt kan skada batterier, så se till att platsen är torr.
Lättåtkomlig: Batteriet bör vara lättåtkomligt för underhåll och service.
Nackdelar med Batterilagring:
Höga Kostnader: Batterilagringssystem är fortfarande relativt dyra, även om priserna sjunker. Den initiala investeringen kan vara avskräckande om du inte kan utnyttja ditt bidrag till max.
Underhåll: Batterierna kräver regelbundet underhåll för att säkerställa deras effektivitet och livslängd. Detta kan du därmed göra med en ihopkopplad app.
Begränsad Lagringskapacitet: Batterier har en begränsad lagringskapacitet, vilket innebär att de kan ta slut om du inte har tillräckligt med batterikapacitet för att täcka din förbrukning under mörka timmar.
Platskrav: Batterier tar upp en större yta och kräver en säker och lämplig plats för att installeras.
Effektivitetsförluster: Varje gång energi överförs till och från batterier, uppstår en viss förlust, vilket minskar den totala effektiviteten i systemet.
Miljöpåverkan: Tillverkningen och återvinningen av batterier kan ha en miljöpåverkan på grund av användningen av material som litium och kobolt.
Teknologisk Utveckling: Batteriteknologin utvecklas ständigt, vilket innebär att de batterier du installerar idag kan vara föråldrade om några år.
Fördelar med Batterilagring:
Ökad Självförsörjning: Du blir mindre beroende av externa elnät eftersom du kan lagra överskottsel och använda den när solen inte är tillgänglig.
Maximera Solenergi: Du kan lagra överskottsenergi och använda den när solcellerna inte producerar, vilket leder till en ökad utnyttjandegrad av dina solpaneler.
Reservkraft: Batterilagring fungerar som en backup under strömavbrott, vilket ger dig kontinuerlig strömförsörjning och ökad säkerhet.
Energi Kostnadsbesparingar: Genom att använda din lagrade energi minskar du ditt behov av att köpa el från det konventionella nätet, vilket sänker dina elkostnader.
Miljövänligt: Batterilagring minskar behovet av fossila bränslen och minskar därmed din koldioxidutsläpp på längden.
Flexibilitet: Du kan använda den lagrade energin när du vill, vilket ger dig kontroll över din energianvändning. Antingen säljer du elen, använder den själv eller använder dig av externa tjänster som beskrivet tidigare.
Ökad Fastighetsvärde: En installation med batterilagring kan öka värdet på din fastighet och göra den mer attraktiv för köpare.
Maximalt bidrag: Bidraget för batteri och växlar är 50%. Trots att batterilagring är mycket dyrt kan du utnyttja det gröna teknikavdraget till max för att göra investeringen mer gynnsam.
Det är viktigt att väga dessa fördelar och nackdelar mot dina specifika behov och omständigheter innan du beslutar dig för att investera i ett batterilagringssystem för din solcellsanläggning.
När man pratar om batterier pratar man om olika begrepp. Dessa begrepp kan vara bra att ha koll på när du jämför olika batterier.
Självurladdning av batterierna: är den gradvisa förlusten av lagrad energi över tid när batteriet inte används. Även om batterier är avstängda och inte är anslutna till någon elektrisk belastning, kommer de fortfarande att förlora en liten mängd av sin lagrade energi. Detta beror på de inre kemiska processerna som äger rum inuti batteriet. Ju lägre självurladdningshastighet ett batteri har, desto längre tid kan det bevaras utan att behöva laddas upp igen. Detta är särskilt viktigt i tillämpningar där batterier inte används regelbundet, som t.ex. reservkraftsystem eller batteridrivna enheter som fjärrkontroller.
Depth of Discharge (Djupurladdning) och livslängd: är en viktig term inom batteritekniken och hänvisar till hur mycket av batteriets totala kapacitet som har använts vid en viss urladdningscykel. Till exempel, om ett batteri har en kapacitet på 100 ampere-timmar (Ah) och du använder 50 Ah av den kapaciteten innan du laddar det igen, har du använt en DoD på 50 procent.
Livslängden på ett batteri är ofta kopplad till DoD. Batterier har begränsade livscykler, vilket innebär att de kan laddas och urladdas ett visst antal gånger innan de förlorar sin kapacitet och prestanda avsevärt. Djupurladdning (hög DoD) kan påverka batteriets livslängd negativt. För att förlänga livslängden på ett batteri är det därför viktigt att undvika att köra det till djupa DoD-nivåer om det inte är absolut nödvändigt. Batteritillverkare anger vanligtvis den förväntade livslängden vid olika DoD-nivåer.
C-rate: är ett mått på hur snabbt ett batteri kan ladda eller urladda relativt till sin nominella kapacitet. Det uttrycks som ett multiplikationsfaktor av batteriets nominella kapacitet.
Till exempel, om ett batteri har en nominell kapacitet på 100 Ah (ampere-timmar) och dess laddnings- eller urladdningshastighet anges som C/2, betyder det att den laddar eller urladdar med en hastighet som är hälften av dess nominella kapacitet, dvs. 50 A.
C-rate är användbart för att förstå hur snabbt ett batteri kan ladda eller urladda och är viktigt för att dimensionera laddnings- och urladdningskretsar i batteriapplikationer. Snabb laddning och urladdning kan öka stressen på ett batteri och påverka dess prestanda och livslängd.
Lagringskapacitet: hänvisar till mängden elektrisk energi som ett batteri kan lagra och avge när det är fulladdat. Det mäts vanligtvis i ampere-timmar (Ah) eller wattimmar (Wh) och representerar den totala mängd energi som batteriet kan tillhandahålla. Lagringskapaciteten är en nyckelparameter när man väljer batteri för en viss applikation. Ju högre lagringskapacitet ett batteri har, desto längre tid kan det driva en elektrisk belastning innan det behöver laddas om.
Lagringskapaciteten är direkt relaterad till batteriets fysiska storlek och kemiska egenskaper. Det är viktigt att välja ett batteri med tillräcklig lagringskapacitet för att möta de specifika kraven i den applikation där det ska användas.
Kort svar, JA. Batterilagring har inte varit värt tidigare men i samband med en solcellsanläggning, större bidrag och externa tjänster är det värt idag. Då du kan öka din besparing under dem soliga dagarna men även under vintern då soltimmarna är låga kan batteriet täcka din besparing och förbrukning till minimal nivå.
Vi rekommenderar att investera i batterilagring i syfte om att maximalt utnyttja det gröna teknikavdraget eller för att öka besparing på mindre anläggningar samt öka gynnsamheten under vintertider. Det bästa du som investerar kan göra är att anlita en expert och begär en offert med batteri och en utan för att jämföra avkastning, pris och återbetalnings tid.
Vem är en rådgivare på SolarHjälpen?
En rådgivare på SolarHjälpen är en expert som hjälper dig att fatta informerade beslut om investeringar och förbättringar i ditt hem. Deras roll är att ge råd och vägledning genom olika delar av processen, vare sig det handlar om att installera solceller, renovera tak, uppgradera värmesystem eller andra bostadsrelaterade projekt.
SolarHjälpen erbjuder trygg och kostnadsfri rådgivning för att hjälpa dig göra hållbara investeringar i din bostad. Våra experter guidar dig genom hela processen – från offert till installation – och samarbetar med pålitliga leverantörer för att säkerställa högsta kvalitet och konkurrenskraftiga priser.
Till skillnad från att göra allt själv får du med SolarHjälpen personlig vägledning, kvalitetssäkrade lösningar och hjälp att undvika oseriösa aktörer. Vi sparar dig tid och pengar genom att förhandla fram de bästa erbjudandena tillsammans med dig.
Genom vårt nätverk av noga utvalda leverantörer förhandlar vi fram bästa möjliga priser, utan dolda kostnader. Du får långsiktigt hållbara lösningar som ger hög avkastning på din investering
Du riskerar att välja oseriösa företag, betala för mycket eller få undermåliga lösningar. Att jämföra leverantörer själv är tidskrävande och svårt utan rätt erfarenhet. Med SolarHjälpen får du trygghet och stöd genom hela processen.
Ja, SolarHjälpens rådgivning är helt gratis och utan bindningstid. Du kan när som helst välja att avbryta samarbetet utan att det kostar dig något.
Bolagen vi samarbetar med ger oss ersättning som motsvarar deras marknadsföringskostnader. Samtidigt erbjuder de sina mest konkurrenskraftiga priser direkt eftersom de vet att de jämförs med andra. Denna modell gör att du som kund inte betalar något extra, och vi kan fokusera på att ge dig opartiska råd och hitta de bästa lösningarna för ditt hem.
Vi samarbetar med noggrant granskade leverantörer som uppfyller våra krav på kvalitet och service. Våra rådgivare ser till att du får hållbara lösningar som passar just ditt hem och dina behov.
Vi får ett arvode från våra samarbetspartners som motsvarar deras marknadsföringskostnader. Eftersom vi förmedlar kunder till dem kan vi erbjuda våra tjänster helt gratis för dig, samtidigt som våra rådgivare förblir opartiska i valet av lösning.
SolarHjälpen hjälper dig med:
Solceller
Laddboxar och batterilösningar
Takomläggning och takrenovering
Taktvätt och takmålning
Värmesystem av nästan alla typer
SolarHjälpen finns tillgängliga för alla användare i alla större län i Sverige. SolarHjälpen finns även tillgänglig i vissa delar av Spanien.
Orgnr: 559419-2071
Kontor: Göteborg, Sverige